dimarts, 22 de maig del 2012

Empúries i els jocs tradicionals: un projecte compartit entre l'Institut de Flix i el CdA Empúries

A les darreries del mes de març ens van visitar els alumnes de l'Institut de Flix amb els que estem duent a terme un projecte compartit. Un dels seus eixos vertebradors gira a l'entorn dels jocs tradicionals d'arrel romana. 


Sota el títol "A què jugaven els nens i les nenes emporitans fa 2.000 anys", l'alumnat de 1r d'ESO en fa una recerca força exhaustiva dels orígens, normativa, confecció i demostració. Completat aquest procés, les ruïnes d'Empúries esdevenen l'escenari ideal per posar en pràctica els jocs preparats al llarg del curs i que formarà part del Crèdit de Síntesi. 


En un viatge a través del temps, l'alumnat ha reviscut algunes de les sensacions i emocions que devien sentir els nois i les noies emporitans fa vint segles quan jugaven a les "tabes", al "tres en ratlla" o a jocs amb nous, per posar-ne només alguns exemples.
El punt d'arrencada va ser el ritual de l'ofrena de nines -confeccionades per ells mateixos- al temple capitolí del Fòrum. Malgrat que aquest acte era, en època romana, exclusivament femení, simbolitzant el pas de la infantesa a l'edat adulta de la dona, es va voler donar una empremta no sexista fent-hi participar també als nois.

Pel que fa al conjunt de jocs, aquests varen ser dividits per categories, és a dir, jocs infantils -practicats al Fòrum-, jocs d'adults -jugats a les "tabernae"-, i jocs de velocitat i persecució -a l'amfiteatre-.
Per primer vegada, el CdA Empúries va introduir el joc grec "Kottabo". Es tracta d'un joc d'habilitat practicat principalment als simposis grecs dels segles V i IV aC i que consistia en llançar el pòsit de vi que quedava a la tassa o vas cap a una peanya de bronze sobre el que s'hi posava un disc i fer punteria. Nosaltres, de forma més casolana, vam utilitzar un pal de fusta, un plat de plàstic, uns recipients de fusta i vam canviar el vi per aigua. Davant el fet de no disposar de llits o sofàs -força evident-, els llançaments es varen fer dempeus.

El resultat de la demostració dels jocs va ser molt positiu i engrescador. Els nois i noies van deixar ben palès els seus coneixements i les seves habilitats sobre molts jocs populars. I el més important de tot: vam aconseguir l'objectiu de fer reviure els jocs en el seu marc, Empúries. Uns jocs amb els que avui dia encara hi juguem i dels que ens n'assegurem la seva pervivència en un futur.

Finalment, només afegir que aquesta experiència continuarà.

Us fem arribar les adreces dels següents blocs per si voleu tenir més informació del treball que s'està fent des de l'Institut de Flix i des del CdA Empúries.

http://bpubill.blogspot.com/search/label/Emp%C3%BAries
http://bieljoc.blogspot.com/
http://marropixocago.blogspot.com/
http://institutdeflix-cdae.blogspot.com.es/